Форма входу
Головна » 2013 » Березень » 7 » В Україні затверджено перелік груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ
13:59
В Україні затверджено перелік груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ

В Україні затверджено перелік та критерії визначення груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ. Відповідний наказ №104 від 8 лютого 2013 року видано в Міністерстві охорони здоров’я України та зареєстровано в Міністерстві юстиції України (26 лютого 2013р. за № 323/22855). Документ затверджує перелік та критерії визначення груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, а його впровадження дозволить покращити процес планування заходів та бюджетних витрат на протидію ВІЛ/СНІДу серед представників груп ризику.

Згідно із наказом до груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ належать споживачі ін’єкційних наркотиків, особи, які надають сексуальні послуги за винагороду та їх клієнти, чоловіки, які мають сексуальні стосунки з чоловіками та їх статеві партнери, статеві партнери споживачів ін’єкційних наркотиків.
Наказ розроблено відповідно до статті 1 Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ», якою визначено, що групи підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ - групи населення, яким з урахуванням особливостей їх поведінки та поведінки їхнього оточення загрожує підвищений ризик інфікування ВІЛ. Визначення переліку таких груп здійснено МОЗ України з урахуванням критеріїв та рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я. Певні групи населення з поведінкою, що наражає осіб на підвищений ризик щодо ВІЛ, були ідентифіковані в рекомендаціях як важливі для епіднагляду за ВІЛ, а саме: працівники секс-бізнесу 7,4%; клієнти працівників секс-бізнесу 2,8%; споживачі ін’єкційних наркотиків 21,5%; чоловіки, що мають статеві стосунки з чоловіками 6,4%; поширеність ВІЛ-інфекції серед засуджених 13,6% та ін. Визначення важливих для проведення епіднагляду груп населення щодо інфікування ВІЛ сприятиме підвищенню якості проведення вказаних досліджень.

Критеріями віднесення осіб до груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ є наступні форми поведінки: вживання наркотичних та психотропних засобів ін’єкційним способом з використанням спільних шприців, голок для ін’єкцій та наркотичних засобів, статеві стосунки більш ніж з одним партнером без використання засобів захисту, в тому числі за винагороду, анальні статеві стосунки без використання засобів захисту, в тому числі за винагороду.
За умови застосування однієї з форм поведінки, наведених у пункті 1 цих Критеріїв, до груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ можуть бути віднесені особи, що перебувають у складних життєвих обставинах, а саме: особи, які утримуються в установах виконання покарань, бездомні, іммігранти, звільнені від відбування покарань у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, безпритульні та бездоглядні діти, включно діти з сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, а також діти, які не отримують належного батьківського піклування.

Переглядів: 1628 | Додав: Andyvay | Теги: чоловіки які мають одностатеві секс, Споживачі інєкційних наркотиків, уразливі до ВІЛ групи, ВІЛ, групи підвищеного ризику | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 73
Статистика